Slut med larm fra motorvejen: Taulov støjdæmpes for 64 millioner kroner

 

Slut med larm fra motorvejen: Taulov støjdæmpes for 64 millioner kroner

 

Der skal bygges en 1400 meter lang og otte meter høj støjmur syd for Taulov Motorvejen ved Taulov Kirkevej. - Det er fantastisk, at det er lykkedes, jubler borgmester og udvalgsformand.

Taulov: 64,9 millioner kroner er blevet afsat til at udføre støjbekæmpelse langs Taulov Motorvejen. Projektet er et af otte projekter landet over.

Der er tale om en 1,4 kilometer lang mur, der skal opføres langs motorvejen, så den målrettet giver støjdæmpning for boligområderne omkring Taulov Kirkevej syd for motorvejen.

Muren bliver otte meter høj, og det tager tre år at opføre den. Der sættes gang i projektet i 2025, og muren vil stå færdig i 2027.

- Det er utrolig glædeligt, at Christiansborg har fundet pengene til os. Vi har nævnt det ved enhver lejlighed, når vi har været i dialog med politikere på borgen, eller når vi har haft dem på besøg. Jeg har haft direkte dialog med flere, og ikke mindst min partikollega Jesper Petersen har talt vores sag, siger borgmester Steen Wrist (S).

Formand jubler

Formand for klima-, energi- og miljøudvalget Tommy Rachlitz Nielsen (K) jubler over nyheden.

- Det er kæmpe stort, at det er lykkedes. Jeg har været gentagne gange i Taulov at tale med borgerne, og jeg har haft vores trafikordfører Niels Flemming Hansen herovre at lytte. Støj er et kæmpe tema for os, fordi vi ligger så tæt på motorvejsnettet. Det her er en rigtig god start, siger Tommy Rachlitz.

Han lægger op til, at man nu går i dialog med Vejdirektoratet for at få lavet den bedst mulige løsning.

- Vi vil gerne medvirke til at få mest muligt ud af pengene. Der var nogle ønsker fra borgerne, da vi mødtes med Vejdirektoratet på et borgermøde på Kryb-i-ly sidste år, siger han og glæder sig over, at det lange seje træk er lykkedes.

Fredericia Kommune har for flere år siden udarbejdet en støjanalyse, som støjmuren ved Taulov taler ind i.

- Der er flere områder i Fredericia, der er støjplaget, så vi fastholder dialogen og trykket for at få statslige midler til flere projekter. Projektet her viser, hvor dyrt det er at støjdæmpe, og hvorfor det er nødvendigt, at vi har staten ind over. Det kan vi ikke løfte selv i kommunerne, påpeger Steen Wrist.

- Støj er en stor belastning for mange i hverdagen. På vegne af borgerne i området ved Taulov Kirkevej er jeg rigtig glad for, at det nu er lykkedes at få sat penge af til støjskærm på en knap halvanden kilometer lang strækning langs E20, udtaler MF Jesper Petersen (S), valgt til Folketinget i Sydjyllands Storkreds.

Andre strækninger venter

Jesper Petersen er i lighed med Steen Wrist og Tommy Rachlitz klar over, at der er udfordringer andre steder i kommunen langs motorvejen.

- Men her er det altså lykkes med et væsentligt tiltag på en af strækningerne i Fredericia Kommune. Og det er ikke et stort nåleøje at komme igennem at få del i de statslige penge, vi arbejder med her, for der er bare en del steder, hvor der er relevante projekter for at nedbringe støj, udtaler Jesper Petersen til Fredericia Dagblad.

Karina Lorentzen Dehnhardt, SF’s landdistriktsordfører og gruppeformand udtrykker også begejstring for, at der nu bliver etableret værn mod støj for mange husejere i Taulov.

- Støj og larm er dræbende at bo op og ned ad. Derfor er det gode nyheder, at der nu kommer ro på for borgerne ved Taulov Kirkevej, så de ikke skal lytte til den irriterende summen fra motorvejen, siger hun og peger på, at muren kommer til at få betydning for 126 boliger i Taulov.

Der er samlet afsat 552 millioner kroner til støjbekæmpelse langs otte motorveje fordelt over det meste af landet.

Forligskredsen bag Infrastrukturaftalen fra 2021 udmønter årligt midler fra støjpuljen. Puljen var oprindeligt på tre milliarder kroner.

Forligskredsen udmønter midlerne til støjbekæmpelse på  baggrund af Vejdirektoratets beslutningsklare støjbekæmpelsesprojekter.

Sådan ser den eksisterende støjmur på nordsiden af Taulov-motorvejen ud. 
Foto: Peter Friis Autzen


Det lange seje træk betaler sig, konstaterer udvalgsformand Tommy Rachlitz Nielsen (K), som straks, nyheden om støjmuren kom, hastede til Taulov og tog denne selfie af stedet, hvor der skal bygges. 
Foto: Tommy Rachlitz Nielsen


Her kommer den 1,4 km lange og otte meter høje mur til at blive opført. 
Kort: Trafikministeriet

Så meget betyder muren

  • Der vil være markant færre støjbelastede boliger i Taulov, når støjmuren står færdig.
  • Vejdirektoratet har opgjort situationen før og efter muren.
  • I dag er 30 boliger belastet med støj på 63-68 dB. Efter er tallet blot fire.
  • To boliger er belastet med mere end 68 dB nu, og den ene vil få effekt af muren.
  • 244 boliger mærker en belastning på over 58 dB, og det tal vil falde til 107.
  • I alt er vurderingen, at 126 boliger får reduceret larmen fra motorvejen med 3-6 dB, mens 11 vil opleve en reduktion på over 6 dB.

Kilde: Vejdirektoratet

Skrevet af Nana Hanghøj · journalist på Fredericia Dagblad